Notice: Undefined index: full_width_footer in /customers/2/c/a/jennywrangborg.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/atahualpa/footer.php on line 92

Kontakt

Vill du att jag ska framträda på ditt arrangemang? Det kan vara en kulturkväll, fackmöte, ett socialt forum, poesiafton eller kanske en kongress. Skicka ett mail! jennywrangborg@gmail.com
Jenny Wrangborg on Facebook
wordpress com stats

Lyssna

Notice: Undefined index: widget_center_top in /customers/2/c/a/jennywrangborg.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/atahualpa/index.php on line 11

Några recensioner

Kommunalarbetarens Mira Hjort skriver fint om Vad ska vi göra med varandra

Vad ska vi göra med varandra är en sorgesång över ett samhälle som faller isär. Parallellt skildras en kärleksrelation som faller isär. Ibland vet man inte vad som är vad. Det är snyggt gjort och logiskt för den som vet innebörden av politisk sorg och att det inte går att skilja liv och politik åt. “Så var kärleken kampen/och kampen kärleken”.”

Läs hela recensionen här.

Kristian Lundberg skriver i NT

“Det är svårt att inte både imponeras och bli tagen av det sårbara allvar som finns i dikten, och hur skickligt hon slår väven mellan just det privata och det politiska.”

Crister Enander tycker i GD att

“Den verklighet som Jenny Wrangborg skildrar i sin diktsamling ”Vad ska vi göra med varandra”, hennes andra samling efter succédebuten med ”Kallskänken”, är ett hårt, obarmhärtigt, hjärtlöst samhälle: ”staden lärde oss snabbt / att sänka blicken i trappuppgångarna / öva bort våra namn i / tysta samtal med oss själva”.

Stilen är säkrare. Där debuten kunde vara hjärtskärande i sitt sökande efter ord i ren desperation för att förklara känslan av att vara kuvad, där är nu orden distinkta, valda med omsorg – träffsäkra. Jenny Wrangborg har tveklöst utvecklats och funnit en egen väg som poet.

(…) Wrangborg bär på en vrede mot orättvisor som kan få andra att förändra, driva dem till handling i det apatins och egoismens land som kom efter folkhemmet. Den politiska dikten lever.

Hela recensionen finns här.

Det är omöjligt att inte bli omedelbart omfamnad av Jenny Wrangborgs nya diktbok (…) Hon skriver en episk och sånglig dikt, med ett helt frånvarande tvivel på ordens bärighet och nödvändigheten av att uppfinna språket på nytt. Jag tvivlar att hon någonsin fått beröm från Oei, den revolution hennes text kräver är inte språklig och den materialism hon är bekant med sitter i rygg och axlar, och i ett sinne som retas av orättvisor och klassamhällets uppenbara dumhet.”   Detta skriver Norrbottens-Kuriren i recensionen som de gömt bakom en betalvägg.

Expressens recensent Therese Bohman verkar tråkigt nog gilla klassamhället med sina klassresor, däremot blir hon “nästan alltid provocerad av poesi som handlar om arbetarklassen”. Jahaja. Fast när det kommer till Vad ska vi göra med varandra gillar hon nog ändå boken eftersom hon skriver att

Wrangborgs formuleringar är både knäckande självklara och svindlande vackra. Ibland fångar hon staden Stockholm perfekt, i så stämningsfulla bilder att jag ser dem framför mig som storslagna målningar.

Göran Sommardal säger i Kulturnytt att

Wrangborg är en mästare på att beskriva hemlöshet­en, bostadslösheten, adresslösheten och utanförståendet som människor tvingas bära med sig också inne i det innersta av det nödvändiga samhällsmaskineriet. Hjulen som hålls i gång av dem som aldrig får sätta sig vid ratten.”

 

Ett tjugotal recensioner har det blivit. Det är kul. Men nu ska det bli skönt att slippa den här skuggan som jagat under recensionsveckan.

Köp gärna boken på er bokhandel, låna den på biblioteket eller köp den online.

Vi ses ute på läsningarna, uppdaterat turnéschema hittar ni här. Vill ni ordna en läsning på er ort, i er fackklubb, på närmaste bibliotek eller i er organisation maila mig gärna.

 

 

 

 

Comments are closed.

Notice: Undefined index: widget_center_bottom in /customers/2/c/a/jennywrangborg.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/atahualpa/index.php on line 51
Notice: Undefined index: full_width_footer in /customers/2/c/a/jennywrangborg.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/atahualpa/footer.php on line 120