Notice: Undefined index: full_width_footer in /customers/2/c/a/jennywrangborg.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/atahualpa/footer.php on line 92

Kontakt

Vill du att jag ska framträda på ditt arrangemang? Det kan vara en kulturkväll, fackmöte, ett socialt forum, poesiafton eller kanske en kongress. Skicka ett mail! jennywrangborg@gmail.com
Jenny Wrangborg on Facebook
wordpress com stats

Lyssna

Notice: Undefined index: widget_center_top in /customers/2/c/a/jennywrangborg.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/atahualpa/index.php on line 11

Kallskänken i tryck igen!

Efter att Kallskänkens förstaupplaga på 5000 böcker varit slutsåld i ett drygt år så kommer nu äntligen pocketupplagan ut på Ordfront Förlag. I den finns, förutom den ursprungliga inlagan, även två nya dikter och ett förord av Göran Greider. Låna den på biblioteket, beställ den hos din bokhandlare eller på någon av internetbokhandlarna.  Vill man ha den signerad och med en liten hälsning så går det såklart fint att köpa den direkt av mig under någon av mina läsningar.

Foto: Paul Mohlin

Foto: Paul Mohlin

Här kommer Greiders förord.

 

Kallskänken behöver inget förord

Jenny Wrangborgs Kallskänken har inte många år på nacken, men när jag läser den igen – för säkert tionde gången – känner jag att detta är en klassiker. Redan nu. Och en levande klassiker. Kallskänken sitter där, som en darrande pil som just träffat måltavlan som är mitt och de flestas hjärta. Wrangborgs dikter är annorlunda jämfört med nästan allt som kommit i poesin de senaste tjugofem åren. Hon tar öppet ställning men inte i någon snäv politisk mening utan för arbetarklassens erfarenhet och gör det suveränt utan att bry sig om några litterära trender: ”poeterna tatuerar maktens språk över sidorna, de skymmer sikten för läsarna”, skriver hon ilsket på ett ställe.

Därför känns det inte som att läsa dikter här, utan mer som att sitta intill en människa som berättar om sitt arbetsliv på Göteborgs restauranger och om alla människor hon mött där. Och vilket galleri av folk som öppnar sig ”magiskt mellan maskinerna” i restaurangköket! Där är kocken som raggar upp servitriserna, stammisen som sitter hela förmiddagen med en kopp kaffe och ömsint hör sig för hur personalen har det – eller överklasstyperna som morrar över att det går långsamt i serveringen och chefen som skramlar med sin förbannade nyckelknippa. På ett dussin rader fångar Wrangborg en fruktansvärd arbetsplatsolycka och på bara en enda humoristisk rad fångar hon det vardagliga motståndet på en överjävlig arbetsplats: ”Går man in i kylen slipper man höra vad chefen säger.”

Vad är det här för texter? Svar: Det är en vredgad och underfundig rapportbok från den nya tjänstetundran, där en växande andel av västvärldens arbetarklass idag arbetar. Oftast med dåliga löner, osäkra villkor, stor stress. Restaurangpersonal, städare, telefonister på call-centers, busschaufförer, undersköterskor: alla de där yrkena som får samhället att fungera men som värderas så förtvivlat lågt.

För mer än ett halvsekel sedan skrev Stig Sjödin sin klassiker Sotfragment om arbetarna på ett järnbruk i Sandviken. Kallskänken är från vår tid. Det märkliga är att frågorna ofta förblir de samma för arbetarklassens viktiga poeter: Hur göra motstånd? Hur bevara sin värdighet? Det finns tonfall hos Stig Sjödin och hos många andra arbetarpoeter – till exempel Harry Martinson – som går igen i Wrangborgs dikter. Men då rör det sig inte om litterär påverkan i första hand, utan om att samma grundläggande erfarenhet av förtryck gestaltas.

Kallskänken behöver inget förord. Hela den här boken är i själva verket det förord vi alla behöver läsa för att förstå den sociala verklighet vi har omkring oss.

Göran Greider, 2013

 

Comments are closed.

Notice: Undefined index: widget_center_bottom in /customers/2/c/a/jennywrangborg.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/atahualpa/index.php on line 51
Notice: Undefined index: full_width_footer in /customers/2/c/a/jennywrangborg.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/atahualpa/footer.php on line 120