Vad ska vi göra med varandra

Beställ diktsamlingen på adlibris.com och bokus.com

Lyssna

wordpress com stats

Ove Allanssons litteraturpris

Jenny Wrangborg och David Ericsson tilldelas Sekos litteraturpris i Ove Allansson namn.
De delar lika på prissumman på 100 000 kronor.

I Sekos förbundsstyrelses prismotivering kan man läsa:

” Jenny Wrangborg är född 1984 och debuterade 2010 med diktsamlingen Kallskänken som orsakade en litterär sensation. Här var en ung kvinna, direkt från arbetslivet, som i koncentrerade och träffande bilder skildrar verkligheten bakom kulisserna i restaurangbranschen. Liksom Ove Allansson beskriver hon ibland arbetslivet ur en sorts hantverksperspektiv: man kan någon gång ana en paradoxal stolthet i slitet.

David Ericsson är född 1958 och debuterade 1999 med Truck Stop och tar i sina romaner och novellsamlingar upp arbetslivets villkor för dagens långtradarchaufförer och beskriver hur arbete och privatliv vävs ihop i denna speciella bransch. Ericsson lyfter fram en yrkesgrupp, men beskriver den utifrån individens situation, där är han en sann efterföljare till Ove Allansson.

De båda pristagarnas sociala rättvisepatos har lett de till samarbete med fackliga organisationer för att uppmärksamma dåliga arbetsvillkor och de är en stor del i den ’motståndsrörelse mot borgerligheten’ som Ove Allansson själv kallade arbetarlitteraturen”

Handels kulturstipendium

“Jenny Wrangborg är 2017 års mottagare av Handels kulturstipendium för sina insatser att skildra arbetslivets och arbetarklassens villkor, och det fackliga engagemanget i vardagen.

Jenny Wrangborg skriver om värken i ryggarna där skattesänkningarna känns, om matrasterna som inte hinns med, om ofriheten, utsattheten och orättvisan i ett samhälle där arbetarklassen lever sina liv med ekot av daglöneriet som klangbotten”

Lär dig att sjunga tillsammans med andra innan sången förbjuds.

Följande dikt publicerades i Dagens ETC den 7e februari 2017.

 

Dagen de kommer för att hämta dig
se till att du ser det komma,
att det finns anledningar till
att de tar just dig.

Se till att inte vara en i mängden.
Spill inte din tid på att inte märkas.
Spendera inte dina dagar med att
vara vem som helst.
Även de tysta kommer skrika
när de hämtas men då kommer det
vara försent.

Vem som helst dör för vad som helst
helt utan anledningar.
Dagen de kommer för att hämta dig,
se till att du tillhör något,
att det finns röster före, bredvid och efter din.
Var inte den sista viskningen i ett tomt rum.

Lär dig att sjunga tillsammans med andra innan sången förbjuds.
Du måste kunna viska melodin genom väggarna när det sen blivit tyst.

Dagen de kommer för att hämta dig
se till att något står på spel förutom
slutet för dig själv.
Var ”vi”, var ”oss”, var en i rörelsen åt andra hållet.
Låt inte dig sluta i dig själv.

Gör detta så kanske de inte kommer
för att hämta oss.
Så sjung.

Sveriges flora

Den sommaren som regnade bort
gick vi med huvudena framåtlutade
genom dina småländska skogar.

Du pratade om naturen som om
ingenting var namngett än.
Sa att tiden i stugan fått dig att lyfta blicken,
se sådant du tidigare inte behövt ett språk för.

Jag reste därifrån.
Köpte en bok med Sveriges flora och
såg plötsligt dig i allt som fram tills dess
gått utan namn.

Starka färger i
Skogsstjärna
Riddarsporre
Månviol

Dikten finns publicerad i diktsamlingen
“Vad ska vi göra med varandra”(Ordfront förlag 2014)

Galileis gata

Vad ska vi göra med varandra, sidan 20 (Ordfront förlag 2014).

Svenska Målareförbundets kulturstipendium

Svenska Målareförbundets kulturstipendium delas ut vart fjärde år till en eller flera personer som utmärkt sig inom området kulturarbete av olika slag.

Ur motiveringen:

Det är med mycket stor entusiasm och engagemang som Jenny aktivt arbetar med att öka kunskapen om arbetets villkor på dagens arbetsmarknad och hon deltar i den offentliga debatten och som föredragshållare i olika sammanhang. Jenny har också blivit en viktig förmedlare av kunskap inom området via de möjligheter som musiken ger. Jenny är en mycket god förebild för yngre som lockas till att läsa och att fördjupa sig i politik och samhällsfrågor. Genom sitt arbete ökar hon kunskapsnivån om sambandet mellan arbetes villkor och samhälle, både bland allmänheten och specifika aktörer i branschen.

Tidvattnet från fria hav

En sexåring i Gaza har redan upplevt tre krig. Blockaden måste brytas.

Följande dikt skrevs för ett par år sedan under Ship to Gazas försök att bryta den olagliga blockaden mot Gazas folk, då jag följde med mellan några hamnar.

Dikten finns, tillsammans med andra dikter om Palestina, publicerad i diktsamlingen “Vad ska vi göra med varandra”(Ordfrontförlag 2014).

Stor konsert i Stockholm

Den 15e april framträder jag tillsammans med en 50 personer stark kör och blåsorkester på Boulevardteatern!
Kompositören Håkan B Karlsson har tonsatt dikter ur Vad ska vi göra med varandra och i andra akten läser jag tillsammans med mitt band Stationen som även de tonsatt texter ur den nya samlingen.

Det här är det enda planerade framförandet av denna föreställningen, så missa inte detta!

Här kan man boka biljetter.


 

 

 

SaharaMarathon

Någon tar emot mig när jag trillar över mållinjen. En medalj runt min hals och någon som leder mig mot sjukstugan. Jag har precis kommit i mål efter 2,1 mil genom Sahara. 

Vi är ett tiotal svenskar som tillsammans med hundratals andra från hela världen åkt hit för att springa SaharaMarathons olika distanser och för att lära oss mer om Marockos ockupation av Västsahara. Smältande i den Sahariska vintersolens gassande sken har jag pressat poetkroppen genom sanddynerna, fram mellan de Västsahariska flyktinglägren i södra Algeriet.

Längs horisonten sand, under fötterna sand, sanden som letar sig in överallt, sanden man andas. Men vi är bara på besök, vi vet ingenting om sand. Det vet däremot familjerna som vi bor hos under veckan i flyktinglägret i Smara. 24-åriga Dakhna Ishag möter oss i den kalla ökennatten när vi anländer i bussar till lägret. Född och uppvuxen här drömmer hon om att en dag kunna flytta hem till Västsahara tillsammans med sin man Medatu och deras nio månaders bebis Fatma.

Sanden skaver kanske våra fötter, gnisslar mellan våra tänder och grusar våra ögon men vad det egentligen betyder att leva här handlar om någonting annat. Kanske väntan och kamp.

Sedan Marocko tog över landet 1975 lever hälften av Västsaharierna på flykt i öknen medan Marocko håller de som är kvar på ockuperad mark i ett järngrepp. Oppositionella förföljs och spärras in samtidigt som Marocko gör allt för att konflikten inte ska lösas. Senast förra veckan avvisades svenska Julia Finér från Emmaus som var på plats för att träffa Västsahariska människorättskämpar. Trots att FN redan -75 slog fast att Västsaharierna har rätt till sitt eget land verkar konflikten stå still. Och medan åren går tömmer Marocko i strid med folkrätten den västsahariska jorden och vattnet på naturresurser och solen fortsätter att steka över Dakhna och hennes familj i flyktinglägret.

 Risken är att tålamodet tryter och det fredliga arbetet för frihet övergår i väpnad kamp. För vem lyssnar på den tålmodige? Polisarios fredliga kamp sedan vapenvilan -81 skapar inga rubriker i vår del av världen. Men samtidigt, vi är bara på besök, vi vet ingenting om tålamod.

 I snart fyra decennium har Sahara varit flyktingarnas högst tillfälliga hem. Trots att deras hemlands kust ligger där bortom sanddynerna har många här aldrig sett havet. Det hav där bland annat svenska båtar utflaggade till andra länder fortfarande trålar upp ockupationens rikedomar. Vattnen utanför det ockuperade Västsaharas kust är ett av världens få kvarvarande rika fiskevatten. Och kring hemlandets naturresurser går banden mellan Sverige och ockupationen. En borrigg från Atlas Copco ser till att fosfaten från gruvorna kommer upp ur jorden och svenska pensionspengar investeras i företag som har ekonomiska intressen på ockuperad Västsaharisk mark.

Under veckan i lägret möter vi en generation uppvuxen i flyktingläger. Väntandes, kämpandes för frihet medan FNs katastrofransoner sakta lett till kronisk undernäring hos stora delar av befolkningen. Värst drabbade är som alltid barnen. Frukten i våra fruktdiskar tagna ur Dakhnas händer, sardinerna fiskade ur hemlandets hav bytta mot katastrofhjälp och proteinbrist för Dakhnas barn. Vecka efter vecka anländer hjälpsändningarna med vatten, men det här är Sahara, ingenting växer här. Eller med årets SaharaMarathon-slogan “Träd kan inte växa i öknen, men människor blomstrar”. För vill man ha en lektion i hopp och mänsklig värme ska man ta sig till de Västsahariska flyktinglägren. För vilka är vi att tycka att situationen känns hopplös när Västsaharierna själva fortsätter kämpa så outtröttligt?

Kanske fyller vår fysiska närvaro den viktigaste funktionen – det är ett sätt att berätta för Dakhna och de andra i lägret att de inte är bortglömda. Med oss svenska solidaritetslöpare bär vi hoppet om att regeringen ska verkställa riksdagens beslut från 2012 om att erkänna Västsahara och på så vis sätta press på Marocko.

Häri ligger allas vårt uppdrag; att genom flygblad, löparskor, artiklar och diskussioner göra det omöjligt för Margot Wallström att låta bli.

På flyget tillbaka till Europa igen drömmer jag om Dakhna. I drömmen har hon Fatma på armen, hon drar sin stora melfa-sjal över henne i ett försök att skydda henne från solen och sanden. Hon står och ropar någonting men hennes röst når inte fram, orden blåser bort i sandstormen och jag kan inte röra mig för att gå och möta henne. Jag vaknar med det där tysta ekot inuti när planet landar.

 Men samtidigt, när vi som bara var på besök lämnat lägret har även de som enbart kom för ökenloppet också förvandlats till ambassadörer för Västsahariernas kamp. Med träningsvärken och värmen från folket i lägret helt färskt i minnet är det svårt att tro annat än att Dakhnas och det Västsahariska folket röst kommer att nå resten av världen. Och när det sker och Västsahara är fritt ska SaharaMarathon springas ända ut till kusten.

Tills dess fortsätter kampen. I löparspåren, öknen och i Sverige.

(Texten publicerades i ETC, 18 mars 2015)

 

Är du själv intresserad av att följa med nästa år? På http://www.saharamarathon.org/ finns mer information och hos Emmaus kan du lära dig mer om konflikten  http://www.emmausstockholm.se/vastsahara/

 

I kampen för Västsaharas frihet

På lördag åker jag tillsammans med några andra svenskar till de Västsahariska flyktinglägren i Algeriet. Jag gör det för att delta i Saharamarathon.

Syftet med Saharamarathon är att uppmärksamma Marockos olagliga ockupation av Västsahara.

Efter 43 löppass, spinningpass, innebandykvällar, fotbollsträningar/matcher och 17 avklarade mil är nu denna poet i något bättre form än efter höstens turnerande. Lagom till formtopp har jag lyckats dra på mig både en stressfraktur och en förkylning men tänker att det också måste funka att vila sig i form.

I snart 40 år har många många Västsaharier bott i flyktinglägren i Algeriet. Kampen för överlevnad går parallell med kampen för frihet. Saharamarathon uppmärksammar detta och gör allt de kan för att förenkla Västsahariernas vardag. I olika projekt som främst riktar sig till barn och unga kan man genom ett bidrag på olika sätt stötta; med mediciner, skolmaterial, kontakter och opinionsbildning.

Skänk gärna en slant till insamlingen här.

Och till regeringen: Erkänn Västsahara!