Lyssna

wordpress com stats

Fina recensioner av Lösa förbindelser

“För den som har lyckats blunda för hetsen och avhumaniseringen inom arbetslivet gör Lösa förbindelser – om kampen för fasta förhållanden i handeln det tydligt.(…) Lösa förbindelser visar varför den fackliga kampen fortsätter vara relevant.” Göteborgsposten

“Texterna innehåller både djup och bredd samt ger en tydlig bild av dagens klassamhälle. Boken andas samtidigt kamp, uppror och gemenskap.” Dala-Demokraten

“Sedan Alliansen kom till makten 2006 har det publicerats en strid ström av antologier om arbetarrörelsens utmaningar. Lösa förbindelser tillhör de bättre av dem. Dels handlar det om att bidragen ofta utgår från golvet på arbetsplatsen –  för att sedan röra sig uppåt och analysera den politiska utvecklingen. Dels handlar det om gediget redaktörsarbete och en välavvägd blandning bidrag. En eminent skara skribenters texter varvas med vittnesmål från butiksanställda. ” Flamman

“Lösa förbindelser är en viktig bok som speglar dagens arbetsmarknad. Den visar hur en arbetsmarknad som inte bara drabbar den ”flexibla” delen av arbetarklassen utan också driver upp tempot och osäkrar villkoren för alla andra.” – Mål & Medel

“Mest drabbande är redaktören Jenny Wrangborgs reportage om övervakningen. Hon beskriver hur den nya teknologin nu används som digitala tidsstudiemän, så att cheferna med hjälp av gps:er och avancerade tidsberäkningssystem kan följa varje anställds göromål minut för minut. Jaha, vad gjorde du den där kvarten, när inga arbetsmoment finns registrerade?

För en kontorsråtta som dricker kaffe när jag vill och snickesnackar bort en god del av varje dag är det mardrömslikt att se hur man försöker förvandla männi­skor till maskiner.” Aftonbladet

Ny bok i höst!

Nu är det officiellt! I september släpper jag en ny bok.
Det är en antologi om arbetsvillkor och facklig kamp inom handeln och jag är redaktör.

Vill du att jag/vi ska komma ut och snacka om boken så går det bra att höra av sig via mail.

Lösa förbindelser – om kampen för fasta förhållanden i handeln.

Du jobbar varje dag, men kan inte vara trygg med att lönen kommer räcka till. Du anstränger dig för att göra ett bra jobb men ses mest som en kostnad. Och blir bemött med misstänksamhet. I Lösa förbindelser följer vi människor som jobbar i affär och på lager, där många unga börjar sitt arbetsliv. Hur bemöts de? Vad tänker de? Vad vill de? Vi får höra deras berättelser, farhågor och rädslor. Men också om gemenskap och kamp för bättre villkor.

En bok om arbete, människors behov och rättigheter, och vad den fackliga kampen egentligen handlar om. Bokens redaktör är den uppmärksammade poeten och kallskänkan Jenny Wrangborg som själv jobbar i butik.

Medverkande: Leonidas Aretakis, Ellinor Torp, Mikael Färnbo, Elina Pahnke, Cecilia Alstermark, Cecilia Berggren, Karin Lindgren Strömbäck, Olav Fumarola Unsgaard, Josefin Sand, Frida Bengtsson, Erika Pettersson, David Eklind Kloo

Illustrationer: Erika Petersson (Aka Kassadrottningen)

Mer info hos Leopard förlag här.

Wrangborg på spanska

Nu finns ett urval ur Kallskänken och Vad ska vi göra med varandra, fint översatta av Victor Rojas, på spanska! Hör av dig via mail om du vill beställa ett ex.


Ove Allanssons litteraturpris

Jenny Wrangborg och David Ericsson tilldelas Sekos litteraturpris i Ove Allansson namn.
De delar lika på prissumman på 100 000 kronor.

I Sekos förbundsstyrelses prismotivering kan man läsa:

” Jenny Wrangborg är född 1984 och debuterade 2010 med diktsamlingen Kallskänken som orsakade en litterär sensation. Här var en ung kvinna, direkt från arbetslivet, som i koncentrerade och träffande bilder skildrar verkligheten bakom kulisserna i restaurangbranschen. Liksom Ove Allansson beskriver hon ibland arbetslivet ur en sorts hantverksperspektiv: man kan någon gång ana en paradoxal stolthet i slitet.

David Ericsson är född 1958 och debuterade 1999 med Truck Stop och tar i sina romaner och novellsamlingar upp arbetslivets villkor för dagens långtradarchaufförer och beskriver hur arbete och privatliv vävs ihop i denna speciella bransch. Ericsson lyfter fram en yrkesgrupp, men beskriver den utifrån individens situation, där är han en sann efterföljare till Ove Allansson.

De båda pristagarnas sociala rättvisepatos har lett de till samarbete med fackliga organisationer för att uppmärksamma dåliga arbetsvillkor och de är en stor del i den ’motståndsrörelse mot borgerligheten’ som Ove Allansson själv kallade arbetarlitteraturen”

Handels kulturstipendium

“Jenny Wrangborg är 2017 års mottagare av Handels kulturstipendium för sina insatser att skildra arbetslivets och arbetarklassens villkor, och det fackliga engagemanget i vardagen.

Jenny Wrangborg skriver om värken i ryggarna där skattesänkningarna känns, om matrasterna som inte hinns med, om ofriheten, utsattheten och orättvisan i ett samhälle där arbetarklassen lever sina liv med ekot av daglöneriet som klangbotten”

Lär dig att sjunga tillsammans med andra innan sången förbjuds.

Följande dikt publicerades i Dagens ETC den 7e februari 2017.

 

Dagen de kommer för att hämta dig
se till att du ser det komma,
att det finns anledningar till
att de tar just dig.

Se till att inte vara en i mängden.
Spill inte din tid på att inte märkas.
Spendera inte dina dagar med att
vara vem som helst.
Även de tysta kommer skrika
när de hämtas men då kommer det
vara försent.

Vem som helst dör för vad som helst
helt utan anledningar.
Dagen de kommer för att hämta dig,
se till att du tillhör något,
att det finns röster före, bredvid och efter din.
Var inte den sista viskningen i ett tomt rum.

Lär dig att sjunga tillsammans med andra innan sången förbjuds.
Du måste kunna viska melodin genom väggarna när det sen blivit tyst.

Dagen de kommer för att hämta dig
se till att något står på spel förutom
slutet för dig själv.
Var ”vi”, var ”oss”, var en i rörelsen åt andra hållet.
Låt inte dig sluta i dig själv.

Gör detta så kanske de inte kommer
för att hämta oss.
Så sjung.

Sveriges flora

Den sommaren som regnade bort
gick vi med huvudena framåtlutade
genom dina småländska skogar.

Du pratade om naturen som om
ingenting var namngett än.
Sa att tiden i stugan fått dig att lyfta blicken,
se sådant du tidigare inte behövt ett språk för.

Jag reste därifrån.
Köpte en bok med Sveriges flora och
såg plötsligt dig i allt som fram tills dess
gått utan namn.

Starka färger i
Skogsstjärna
Riddarsporre
Månviol

Dikten finns publicerad i diktsamlingen
“Vad ska vi göra med varandra”(Ordfront förlag 2014)

Galileis gata

Vad ska vi göra med varandra, sidan 20 (Ordfront förlag 2014).

Svenska Målareförbundets kulturstipendium

Svenska Målareförbundets kulturstipendium delas ut vart fjärde år till en eller flera personer som utmärkt sig inom området kulturarbete av olika slag.

Ur motiveringen:

Det är med mycket stor entusiasm och engagemang som Jenny aktivt arbetar med att öka kunskapen om arbetets villkor på dagens arbetsmarknad och hon deltar i den offentliga debatten och som föredragshållare i olika sammanhang. Jenny har också blivit en viktig förmedlare av kunskap inom området via de möjligheter som musiken ger. Jenny är en mycket god förebild för yngre som lockas till att läsa och att fördjupa sig i politik och samhällsfrågor. Genom sitt arbete ökar hon kunskapsnivån om sambandet mellan arbetes villkor och samhälle, både bland allmänheten och specifika aktörer i branschen.

Tidvattnet från fria hav

En sexåring i Gaza har redan upplevt tre krig. Blockaden måste brytas.

Följande dikt skrevs för ett par år sedan under Ship to Gazas försök att bryta den olagliga blockaden mot Gazas folk, då jag följde med mellan några hamnar.

Dikten finns, tillsammans med andra dikter om Palestina, publicerad i diktsamlingen “Vad ska vi göra med varandra”(Ordfrontförlag 2014).